עורך דין הגירה


"לפעמים אתה לא צריך רק עורך דין, אתה צריך לוחם צדק, אתה צריך בן אדם"

עורך דין הגירה
עורך דין הגירה
תוכן עניינים

עורך דין הגירה הופך יותר ויותר מבוקש בשנים האחרונות, אשר מאופיינות בהגירה רבה ומעבר בין מדינות. ההגירה הרבה היא תולדת השינויים הדמוגרפיים והמלחמות אשר שולחות מאות אלפי פליטים ממדינותיהם, הכפר הגלובלי המחבר בין אנשים במדינות שונות והמאפשר קשרי זוגיות ומשפחה שלא היו אפשריים בעבר והגירת העבודה המעודדת מעבר מדינתי בעקבות הפרנסה.

כל מדינה מחזיקה במדיניות הגירה משלה, חלק מהמדינות מעודדות הגירה אליהן בעוד שאחרות כישראל מערימות קשיים על הגירת אזרחים זרים לשטחה וזאת על מנת לוודא כי ישראל תיוותר מדינה יהודית.  

קיים הבדל ניכר בין הליך ההגירה של יהודים לישראל ובין הליך ההגירה של זרים שאינם יהודים ובין ההליך המתבצע בעניינם של מהגרי עבודה ולכן הליווי של עורך דין הגירה בהליכים אלו הוא הכרחי.

הגירה לישראל של יהודים

הגירת יהודים לישראל אפשרית מכוח חוק השבות, המקנה לכל יהודי, בן או נכד של יהודי, זכות לעלות למדינת ישראל ולקבל אזרחות. נדגיש כי קבלת המעמד בישראל כפופה להשתקעות בה, לא תינתן אזרחות ליהודי אשר לא מתכנן לקיים את חייו בישראל. הגירה מכוח שבות מעודדת על ידי המדינה וזאת כדי לחזק את הזהות היהודית של ישראל.

במקרה כזה הליך ההגירה הוא פשוט יחסית, על מי שמבקש לעלות מכוח שבות יש להגיש מסמכים שמעידים שהוא זכאי שבות, ולהצהיר שבכוונתו להשתקע במדינת ישראל. ככל שימצא זכאי, ויהדותו לא תוטל בספק, יוכל לזכות למעמד בישראל בהליך מהיר ופשוט.
כיוון שמדינת ישראל מעוניינת בעידוד עלייה של יהודים לארץ היא מאפשרת מגוון דרכים לעשות כן. מלבד האפשרות לבצע עלייה לארץ מאפשר משרד הפנים אשרת עבודה לזכאי שבות, אשר מחזיקים באשרת תייר ואשר מעוניינים לבחון אפשרות עלייה. כמו כן היא מאפשרת לזכאי שבות לעלות בשנית, לאחר שעלו לארץ ולאחר מכן ירדו ממנה, אפשרות נוספת היא מתן אזרחות לזכאי שבות אשר נולדו מחוץ לארץ.

חלק מההליכים יערכו מול שגרירות ישראל במדינת מוצאו של המבקש בעוד שחלקם האחר יפתחו במשרד הפנים בישראל. 

הגירה של מי שאינו יהודי

אדם שאינו יהודי, ואינו זכאי שבות, המבקש להגר למדינת ישראל, יעבור תהליך שונה לחלוטין, הליך ארוך יותר ומסורבל, אשר לא פעם יסתיים בסירוב והכל תלוי בסיבה לבקשת ההגירה.

ככלל מדינת ישראל אינה מחזיקה במדיניות הגירה המאפשרת כניסה וישיבה בישראל וזאת למעט מספר חריגים:

עקב קשר משפחתי או זוגיזוגיות עם בן זוג ישראלי, הורות לאזרח ישראלי בתנאים מסויימים או היות המבקש צאצא של בן זוג לאזרח ישראלי.

עקב סכנת חיים – ותחת הגשת בקשת מקלט.

עקב נסיבות הומניטריות שונות – בין שהן קשורות בהליך חירום רפואי נדרש, בסיום קשר זוגי עם אזרח ישראלי, באלימות במשפחה אשר הופעלה כלפי האזרח הזר או בטעמים הומניטריים אחרים.

הגירת עבודה – ישנם מספר ענפים אשר מאפשרים קליטת עובדים זרים לתקופה קצובה ובתנאים הקבועים בחוק. בין הענפים: סיעוד, חקלאות ובניין. כמו כן ניתן לקבל אשרות עבודה לעובדים זרים גם בתחומי המסעדנות, התעשייה וכן למומחים זרים אשר מומחיותם נדרשת בישראל.

הגירה של מי שאינו יהודי תיעשה בהתאם לנהלים של משרד הפנים, בהתאם לסיבת ההגירה. היא תדרוש מסמכים שונים ולא פעם תכלול ראיונות ובדיקות שונות העלולים להיות חודרניים ודקדקנים.

כך למשל בני זוג יאלצו לאחר ההליך הארוך של אישור הבקשה לעמוד לראיון מידי שנה ולהוכיח את זוגיותם וזאת עד לקבלת המעמד הנכסף של תושב קבע.

עבור עובדים זרים תהיה ההגירה זמנית בלבד והם יוכלו להגיע לעבודה בישראל לתקופה של 63 חודשים (למעט בתחום הסיעוד שם התקופה עשויה להיות ארוכה יותר). העובדים הזרים יצטרכו להיות רשומים בתאגיד או לשכה פרטית ומצוותים לבעל היתר מתאים להעסקתם (לקריאה נוספת על עובדים זרים). 

הליכי המשך עם עורך דין הגירה

פעמים רבות יכנס האזרח הזר לישראל תחת עילה מסוימת אך לאחר מספר חודשים או מספר שנים תשתנה סיבת ישיבתו בישראל והוא ידרש להליכי המשך על מנת להסדיר מעמדו בארץ. ניתן מספר דוגמאות אשר כולן קרו באמת: 
אזרחית זרה נכנסה לישראל והחלה בהליך עם בן זוגה הישראלי. בני הזוג נישאו וכמעט שסיימו את ההליך המדורג, אולם בשבוע בו זומנו לסיום ההליך וקבלת מעמד קבע נפטר בן הזוג הישראלי. הליך ההמשך שנדרשה האזרחית הזרה להגיש הוגש לפי נוהל אלמנות אשר מאפשר בתנאים מסויימים הסדרת מעמד למי שהקשר הזוגי שלה עם ישראלי הסתיים. 
מקרה נוסף בו טיפלנו היה של אזרח זר אשר נתפס והושם במשמורת. ההליך הראשוני שננקט היה שחרורו ממשמורת, אך לאחר מכן נדרשה הסדרת מעמדו של האזרח הזר מטעמים הומניטריים מיוחדים אשר היו קשורים בילדיו הקטינים. 
דוגמא אחרונה היא של אזרחית זרה אשר היתה בישראל לאור מערכת יחסים עם אזרח ישראלי. לאחר פרידתם של השניים ובעת שהתארגנה ליציאה מישראל היא הכירה את בן זוגה הנוכחי ונדרשה להגשת בקשה נוספת ולהסדרת שהייתה בטווח הביניים. בדומה גם אזרחים זרים אשר הגיעו לישראל לעבוד בתחומי העבודה השונים ואשר תוך כדי עבודתם הכירו את בני זוגם הישראליים נדרשים להליכי המשך להסדרת מעמדם. 
המשותף לכל אלה היא הצורך במעבר מנוהל אחד המסדיר את המעמד לנוהל אחר, הכולל תנאים שונים ודרישות למסמכים והוכחות אחרים. במקרים אלה חשובה במיוחד ההיוועצות בעורך דין הגירה וזאת לאור מורכבותם של הליכי המשך. לעתים הגשת בקשה שלא באופן הנכון וללא המסמכים המתאימים עלולה לחסום את הדרך להסדרת המעמד בהמשך.   

הגירה שאינה חוקית

הגירה שאינה חוקית נעשית דרך הסתננות לישראל או השארות בארץ לאחר סיום האשרה החוקית (למשל תייר שלא שב למדינתו או עובד זר שנשאר בארץ לאחר סיום עבודתו). משרד הפנים נאבק בכל הכוח בתופעה זו ועושה כל שביכולתו לגרש את מי ששוהה בישראל שלא כדין, פעמים רבות תוך השמתו של הזר במתקן משמורת 'גבעון' והטסתו למולדתו. זהו אחד המצבים שכדאי להם להתקשר עם עורך דין הגירה ולקבל ייעוץ מקצועי.

לאחר תפיסתו של האזרח הזר וכאשר הוא כבר שוהה במתקן המשמורת האפשרות להסדיר את מעמדו בארץ מורכבת הרבה יותר.

אך חשוב לדעת – גם אם שוהה האזרח הזר כבר במשמורת, ניתן לשחררו בתנאים מסויימים, וכן בנסיבות המתאימות ניתן אף להסדיר מעמדו ולאפשר לו להשאר בארץ בין אם לתקופה מוגבלת ובין אם לתקופה ארוכה.

במתקן המשמורת ישנו בית דין שתפקידו לבקר את החלטות הרשות ולבדוק האם ההחזקה במתקן נעשתה בצורה חוקית או האם יש לבטל את הצו ולשחרר את האזרח הזר.

נציין כי גם במתקן המשמורת יש לאזרח הזר, אף אם שהה באופן לא חוקי, זכויות. על מנת לשמור על זכויותיו המלאות נמליץ לפנות ולשוחח עם עורך דין הגירה וזאת בהקדם האפשרי.

אך לא רק אלה השוהים שלא כדין בישראל עלולים להימצא בבעיה, אלא גם אותם אזרחים זרים אשר עולה לגביהם חשש או ספק. כך למשל אזרחים אשר מגיעים לשדה התעופה בן גוריון, ואשר רשויות ההגירה מוצאות חשש כי הם הגיעו על מנת להשתקע בישראל, לעבוד בה שלא כדין או שבאו עקב זוגיות עם אזרח ישראלי, עלולה כניסתם להיות מסורבת. אזרחים זרים אלה לא יוכלו להיכנס גם בשנים הבאות לישראל. פעמים רבות ניתן להתמודד עם סירוב הכניסה באמצעות הפקדת ערובה שתפיג את החשש או לפנות לבית הדין לעררים בערר כנגד סירוב הכניסה. אולם עניין זה הוא מירוץ כנגד השעון כיוון שככל שחולף הזמן גוברים הסיכויים להטסה חזרה למדינת המוצא ופוחתים הסיכויים להצליח בהליך המשפטי.  

מדוע צריך עורך דין הגירה?

כאמור, המדינה מערימה קשיים על זרים שמבקשים להגר למדינת ישראל, בפרט כאשר אינם יהודים. הקשיים יתבטאו דרך דרישת מסמכים רבים שקשה להשיג, ראיונות חודרניים ודקדקנים, הליך ממושך, מייאש ובירוקרטי, דחיית הבקשה מבלי סיבה מספקת וגירוש מישראל.

עורך דין הגירה בישראל, המתמחה בנהלי משרד הפנים, הפסיקה והדין הבינלאומי יוכל לסייע למבקש לצלוח את ההליך בצורה מיטבית וזאת בכל אחד משלבי ההליך.

בתחילת ההליך – יסייע עורך דין הגירה למצוא את הנוהל המתאים ביותר לסיטואציה אשר יאפשר את ההגעה למטרה בצורה הקלה והמהירה ביותר. כמו כן ינחה עורך הדין את המבקש באשר למסמכים הנדרשים על מנת שבקשתו תתקבל בצורה המייטבית.

באמצע ההליך – פעמים רבות יתקלו המבקשים בקשיים בירוקרטיים ובסירובים ודחיות מסיבות שונות. עורך דין הגירה הבקיא בתחום יוכל להתלוות לראיונות, לסייע בפתרון בעיות ובעיקר לעמוד על זכויותיכם לאורכו של ההליך. כמו כן במקרה בו דרוש תמרון בין ההליך מול הרשות להסדרת המעמד ובין הליך מקביל בו מנסה מנהל האכיפה לגרש מישראל את המבקש, רצוי מאד להיעזר בשירותו של עורך דין הגירה.

בסיום ההליך – במקרה של סירוב לבקשה שהוגשה, יסייע עורך דין הגירה בהגשת ערר פנימי או ערר לבית הדין לעררים.

פתרון בעיות כאשר הן צצות, הוא דבר אפשרי, אך כמובן שרצוי להימנע מהן ככל הניתן. לכן נמליץ על פניה מוקדם ככל הניתן לייעוץ. הדבר יכול לייעל את הטיפול בבקשה, לחסוך זמן, מאמץ וכסף.

ליצירת קשר ולקבלת ייעוץ ללא התחייבות עם עורך דין הגירה ניתן להשאיר את הפרטים בתחתית העמוד.

דילוג לתוכן