בקשה לאיחוד משפחות היא בקשה המוגשת בידי מי שמחזיק בתושבות קבע או אזרחות ישראלית להתאחד עם קרובי משפחתו.
יש מגוון של נהלים של משרד הפנים המאפשרים איחודה של משפחה, בין אם זה איחוד של חייל עם הורהו הזר, בין אם מדובר באזרח ישראלי המבקש להתאחד עם אביו או אמו הקשישים ובין אם מדובר בבני זוג המבקשים להתאחד ולחיות את חייהם במדינה אחת.
בשורות הבאות ננסה לעשות סדר בבקשה לאיחוד משפחות.
מהי בקשה לאיחוד משפחות
כאמור מדובר בבקשה לאיחודה של המשפחה במדינת ישראל. למרות שיש מגוון בקשות לאיחוד משפחות בארץ, על פי רוב כאשר אומרים בקשה לאיחוד משפחות מתייחסים לאיחודה של משפחה גרעינית כלומר, בני זוג נשואים או ידועים בציבור וילדיהם, בישראל.
לעתים הכוונה בבקשה לאיחוד משפחות היא לבקשה של פלסטינאיים תושבי יהודה ושומרון או עזה לאיחודה של המשפחה עם תושב ישראל. הבקשה הזו שאף היא נקראת 'איחוד משפחות' אפשרית, אך בתנאים מחמירים יותר או מטעמים הומניטריים מיוחדים.
בקשה לאיחוד משפחות מקוון
בעבר היו בקשות לאיחוד משפחות מוגשות באופן פרונטלי בפניה לאחת מלשכות רשות האוכלוסין וההגירה.
ואולם היום על מנת להגיש בקשה של בני זוג ידועים בציבור או נשואים להסדרת מעמדו של האזרח הזר בישראל יש צורך בהגשת בקשה מקוונת.
את הבקשה יש להגיש לבד או באמצעות עורך דין. יש לצרף לה רשימה ארוכה של מסמכים המעידים על הקשר הזוגי וכן על מרכז חיים של בני הזוג בישראל. עוד יש להוסיף מסמכים מקוריים של האזרח הזר ממדינת המוצא כגון תעודת לידה, תעודת רווקות ותעודת היעדר רישום פלילי. את כל המסמכים הללו יש לאמת באפוסטיל או באימות דו שלבי בשגרירות ישראל במדינת המוצא.
את כלל המסמכים הסרוקים יש להעלות לאתר הייעודי לצורך הגשת הבקשה המקוונת לאיחוד המשפחה.
השלבים שלאחר הגשת הבקשה המקוונת לאיחוד משפחות
לאחר שהוגשה הבקשה המקוונת יוזמנו בני הזוג ללשכת הרשות המטפלת בבקשתם.
בשלב הראשון יציגו בני הזוג את מסמכי המקור של האזרח הזר ואת התרגום אם נערך כזה. בשלב השני יערך לבני הזוג ראיון לבחינת כנות הקשר בינהם.
הראיון יבחן את מידת ההיכרות של כל אחד מבני הזוג עם בן הזוג השני ועם בני המשפחה המתגוררים בישראל ובמדינת המוצא, את אורח חיי בני הזוג והבילויים המשותפים, את סיפור ההיכרות וכן פרטים נוספים אשר יאפשרו לפקידי הרשות להבין האם מדובר בזוג אמיתי וכן.
לאחר ביצוע הראיון יכנסו בני הזוג להליך המדורג. אורכו של ההליך משתנה כאשר ידועים בציבור יהיו בו משך שבע שנים ואילו לבני זוג נשואים יארך ההליך ארבע וחצי שנים בלבד.
הארכת אשרה בצורה מקוונת
לאחר קבלת האשרה הראשונית יהיה על בני הזוג להגיש מידי שנה בקשה להארכת האשרה. חלק מלשכות הרשות יעשו זאת באופן מקוון וחלקן ידרשו קביעת תור והגשת המסמכים באופן ידני.
כך או כך את הבקשה יש להגיש כשלושה חודשים טרם מועד תפוגת תוקף האשרה הקיימת. ולעקוב אחר קבלת תור טרם שתמה האשרה הקיימת.
כיצד ניתן לדעת האם יש להגיש בקשה לאיחוד משפחות או בקשה מקוונת ומה ההבדלים בינהן
התשובה לשאלה זו טמונה בסוג הבקשה המוגשת. בקשה של בני זוג להסדרת מעמדו של בן הזוג הזר תהיה בהכרח בקשה מקוונת.
אולם בקשות מסוגים אחרים תוגשנה על פי רוב באופן פרונטלי באחד מלשכות רשות האוכלוסין וההגירה בהתאם למקום מגוריו של האזרח הישראלי המגיש.
ככל שלא הוגשה הבקשה באופן מקוון יש להגיש בקשה לקביעת תור, ואליו להגיע עם כלל המסמכים הנקובים בנהלי הרשות בהתאם לנוהל המתאים לבקשה אותה רוצים להגיש.
כך למשל אם רוצים להגיש בקשה להסדרת מעמדו של הורה לחייל יש להביא תעודות ואסמכתאות הן לקשר בין החייל להורה, הן תעודות מקור ממדינת המוצא של ההורה והן תעודות מצה"ל.
אם רוצים להגיש בקשה להסדרת מעמדו של הורה קשיש, יהיה צורך להביא הוכחות המראות כי הישראלי הוא הילד היחיד של ההורה הקשיש, או לכל הפחות הילד היחיד המצוי עמו בקשר. זאת לצד מסמכי מקור ממדינת המוצא של ההורה ומסמכים נוספים.
בהתאם לאיזה נוהל הכי נכון להגיש את הבקשה?
כל נוהל כולל בתוכו תנאים ודרישות, הן לעניין המסמכים הנדרשים והן לעניין המצב העובדתי הנדרש. ישנן בקשות אשר יכולות להתאים ליותר מנוהל אחד, ואז יהיה צורך להכריע איזה נוהל הכי מתאים ואיזה נוהל יביא את המבקשים לתוצאה הטובה ביותר במהירות הרבה ביותר.
אך יש מצבים אשר אינם מתאימים לאף נוהל קיים ועבורם ישנו נוהל סל המאפשר בקשה מטעמים הומניטריים. ואולם, על אף שהוא מהווה נוהל סל, כולל אף הנוהל הזה תנאים ודרישות.
מאחר שאין דבר חשוב ומשמעותי לאדם מהמשפחה שלו, ולאור כובד משקלה של הבקשה המוגשת וההבדל משנה החיים בין אישורה של הבקשה ובין שלילתה, אנו נמליץ על היוועצות בעורך דין טרם הגשת הבקשה. זאת הן על מנת למצוא את הנוהל המתאים, הן על מנת לאסוף את המסמכים הנדרשים והן על מנת להגישה באופן האופטימלי אשר יאפשר לכם למצות ולמקסם את היכולת לאחד את משפחתכם בישראל.
לשיחת ייעוץ ללא התחייבות אתם מוזמנים להשאיר פרטים בתחתית העמוד.