איך מתחילים הליך הסדרת מעמד לבן זוג זר
אופן התחלת ההליך המדורג תלוי בשאלה היכן מצויים בני הזוג: האם שניהם בישראל, שניהם בחו"ל או שהישראלי נמצא בארץ ובן הזוג הזר מצוי בחו"ל.
טרם הגשת הבקשה יש לוודא שבן הזוג הזר מחזיק במסמכי מקור ממדינת מוצאו וזאת מאחר שהנפקת מסמכים אלה אורכת זמן. על בן הזוג הזר להציג תעודת לידה, תעודות המעידות על מצב אישי ותעודה על היעדר רישום פלילי מחצי השנה האחרונה. במקרים בהם שונה השם של בן הזוג הזר יש להביא תעודה המעידה על שינוי השם וכן היעדר רישום פלילי גם עבור השם הקודם.
את התעודות המקוריות יש לאמת באפוסטיל או בשרשרת חתימות במשרד החוץ ושגרירות ישראל במדינת המוצא.
במקרים מורכבים בהם לאזרח הזר רישום פלילי, גירושין, נישואין שטרם הסתיימו או קטינים נלווים נמליץ להתייעץ טרם פתיחת ההליך וזאת על מנת להבין היטב אילו מסמכים נדרשים.
ככל שמדובר בהסדרת מעמד לבני זוג נשואים, יש לצרף גם את תעודת הנישואין של בני הזוג. כאשר גם היא צריכה להיות מאומתת ומתורגמת.
כיצד יוגש ההליך?
התשובה לשאלה משתנה בהתאם למיקומם של בני הזוג:
אם בן הזוג הזר נמצא במדינת המוצא ובן הזוג הישראלי נמצא בארץ תפתח הבקשה למשרד הפנים בהגשה מקוונת, ותבחן על ידי הלשכה האחראית על מקום מגורי בן הזוג הישראל. במקרה כזה ישאר בן הזוג הזר במדינת המוצא עד לתום בחינת בקשתם ורק אז יוכל להכנס לישראל.
אם שני בני הזוג בחו"ל – תוגש בקשתם בפני הקונסוליה במדינת המוצא.
אילו מסמכים צריך לצרף לבקשה להסדרת מעמד בן זוג זר?
ככלל ניתן לחלק את המסמכים הנדרשים לצורך פתיחת ההליך לשלוש קבוצות:
הקבוצה הראשונה – מסמכי מקור מאומתים ומתורגמים כפי שפירטנו למעלה.
הקבוצה השניה – מסמכים המעידים על כנות הקשר בין בני הזוג, כמו למשל תדפיסי שיחות, תמונות, מכתבים של מכרים, כרטיסי טיסה משותפים, מכתב המפרט את נסיבות ההיכרות וניהול הקשר הזוגי וכל מסמך אחר אשר יש בו כדי להצביע על קשר זוגי כן בין שני המבקשים.
הקבוצה השלישית – מסמכים המעידים על מרכז חיים בישראל כמו למשל חוזה שכירות או נסח טאבו, תלושי שכר, חשבונות מים, ארנונה וחשמל וכן אישור על ניהול חשבון בנק, קופת חולים ועוד.
לכלל המסמכים הללו יש לצרף מכתב בקשה של האזרח הישראלי וכן את הטפסים הרלוונטיים בהתאם לסוג הבקשה (ידועים בציבור או נשואים). הגשת הבקשה כרוכה בתשלום אגרה.
שלבי ההליך להסדרת בן זוג זר
כפי שאמרנו ההליך מתחיל בהגשת בקשה מקוונת. טרם הגשת הבקשה יש לסרוק את מלוא המסמכים הנדרשים, להכין את הטפסים ולהעלותם לאתר.
נמליץ שלא להגיש בקשה לפני שווידאתם שמלוא המסמכים בידכם. ככל שיהיו מסמכים חסרים ישלח מכתב להשלמת מסמכים בתוך 45 ימים ואי השלמת החומר במועד יגרור את דחיית הבקשה.
אם כלל המסמכים הוגשו ולאחר המתנה לצורך בחינת מסמכי הבקשה יוזמנו בני הזוג, או האזרח הישראלי לבד לפגישה לצורך המצאת מסמכי מקור. לפגישה זאת יש להגיע עם כלל המסמכים שהוגשו, ובעיקר עם התעודות המקוריות של האזרח הזר ממדינת המקור. אך פעמים רבות יבקשו פקידי משרד הפנים לראות גם חוזה שכירות מקורי, טפסים מקוריים, מכתבי מכרים וכו'. לכן נמליץ על שמירת מלוא המסמכים באופן מסודר על מנת שלא תיאלצו להמתין לפגישה נוספת.
לאחר הפגישה, וככל שכלל המסמכים אושרו, יקבע מועד לראיון לבחינת כנות הקשר.
עד למועד הראיון ישלחו חלק מהזוגות למלא שאלון 'נתיב' ולאחריו תקבע להם פגישה בנתיב. התוספת להליך זה רלוונטית ליוצאי ברית המועצות לשעבר.
במועד הראיון לבחינת כנות הקשר יתושאלו שני בני הזוג בנפרד על נסיבות היכרותם, זוגיותם, מגוריהם המשותפים, אורחות חייהם ומכריהם. רשות האוכלוסין וההגירה תבקש לבדוק האם בני הזוג יודעים פרטים אחד על השני, או שמדובר בקשר שטחי או לא אותנטי מספיק.
אם שני בני הזוג נמצאים בישראל יגיעו שניהם ללשכה ויתשאלו בה אחד אחרי השני, אך ככל ששוהה בן הזו הזר בחו"ל יארך הראיון סימולטנית כאשר האזרח הזר יתושאל בשגרירות ישראל במדינה ואילו הישראלי בלשכה.
בסיום הראיון ישלח התיק בכללותו לקבלת החלטה. גם שלב זה עלול לארוך מעט זמן, תלוי בעומס בלשכה המטפלת.
ההחלטה יכולה להיות אישור הבקשה, דחייתה או אישור בתנאים כגון הפקדת ערבות או בחינה נוספת של הקשר טרם מעבר לשלב הבא בהליך.
במהלך ההליך יגיעו בני הזוג ככלל אחת לשנה לחידוש האשרה בדרכונו של בן הזוג הזר. בכל שנה הם יתושאלו ויצטרכו להציג מסמכים המעידים כי הם עדיין בני זוג וכי עודם מתגוררים וחיים בישראל.
אורך ההליך תלוי בסוג ההליך. בעוד שהליך של בני זוג ידועים בציבור יארך שבע שנים, ההליך של בני זוג נשואים יארך ארבע שנים בלבד.
קריטריונים לזכאות: הגורמים המכריעים
בהתאם לנהלי משרד הפנים בקשה להסדרת מעמדו של בן זוג זר לאזרח ישראלי תאושר בהתקיים שלושה תנאים:
- כנות קשר
- מרכז חיים בישראל
- היעדר מניעה בטחונית או פלילית
את הקריטריונים הללו בוחן משרד הפנים באמצעות מספר בדיקות: ראשית נבדקים המסמכים שהוגשו בצירוף לבקשה. נבחן היעדר רישום פלילי במדינת המוצא, הרשות בוחנת את שני בני הזוג מול גורמי אכיפת החוק בישראל. נבחן מרכז החיים בארץ והכניסות והיציאות לחו"ל. עוד נבחנות הראיות לכנות הקשר. אם הבקשה מוגשת בצירוף למסמכים דלים אשר לא מצביעים על קשר חזק היא עלולה להיפסל בשלב זה.
לאחר מכן יבחנו גם ראיונותיהם של בני הזוג. זהו שלב קריטי, כיוון שסתירות בתשובות בני הזוג או אי ידיעת פרטים מסוימים עלולים להכשיל גם זוגות אמיתיים ורציניים.
בתי המשפט הורו לא פעם למשרד הפנים כי טרם הכרעה בבקשה עליו לבחון את כלל הראיות, אם יש צורך להתקשר לממליצים וכן ככל שעדיין נותר ספק אף לבקר בדירה אשר את כתובתה מסרו בני הזוג.
אך נדגיש כי בפרט בפתחו של ההליך, וככל שישנן סתירות משמעותיות בראיונות או מסמכים דלים במיוחד, הבקשה פשוט תדחה.
הליך מהיר ויעיל להסדרת מעמד בן זוג זר
ההליך בפני משרד הפנים אורך מספר חודשים עד לאישור הבקשה והנפקת האשרה הראשונה, מספר החודשים עד לכניסה להליך תלוי בלשכה אליה מוגשת הבקשה והעומס בלשכה.
כדי לייעל ולזרז את ההליך ככל הניתן חשוב מאד שהבקשה תהיה מוכנה היטב ותכלול את כל המסמכים והטפסים הנדרשים. ככל שיהיו חסרים מסמכים מסויימים יוציא משרד הפנים דרישה להשלימם בתוך 45 ימים. אם אלה לא יושלמו תיסגר הבקשה ויהיה צורך בהגשתה מחדש כולל תשלום אגרה והנפקת מסמכים עדכניים. הנפקת המסמכים והשלמתם עלולה לארוך זמן רב כאשר לאחר ההשלמה תועבר הבקשה לבחינה מחדש ברשות וגם זה עלול לקחת זמן המתנה ממושך. לכן נמליץ שלא להגיש בקשה חלקית או דלה.
סיכון נוסף הוא במצב בו כל מסמכי הסף מוגשים במסגרת הבקשה, אך מצורפות אליה ראיות דלות ביותר באשר לקשר הזוגי. בקשה כזאת תעבור את שלבי ההליך, אך עלולה להידחות לגופה כיוון שפקידי הרשות לא ישתכנעו מכנות הקשר הזוגי. לפיכך נמליץ על הכנת תיק מסמכים עשיר ועל היוועצות בעורך דין אשר יוכל לסייע בהכנת מסמכי הבקשה והגשתם, הגעה בליווי עו"ד להליך יכולה לחסוך זמן רב אך גם כסף, כיוון שבקשה שתדחה תגרור אחריה את הצורך בהגשת עררים וערעורים, פניה לבתי דין ומשפט והליך מייגע אשר יכול היה בקלות להמנע.
החלטה בבקשה להסדרת מעמד של בן זוג זר
עם השלמת מלוא הדרישות יעבור התיק לבחינה ותינתן החלטה. החלטת משרד הפנים יכולה להיות אחת מבין ההחלטות הבאות:
- קבלת הבקשה – במקרה הזה יוזמנו בני הזוג ותונפק אשרת תייר בעל רשיון עבודה.
- קבלת הבקשה בתנאים– רשות האוכלוסין וההגירה רשאית, ככל שעולות ספקות באשר לכנות הקשר לאשר את הבקשה בכפוף להפקדת ערבות. הערבות שיכולה להגיע לעשרות אלפי שקלים תופקד במשרדי הרשות בנתב"ג. כמו כן יכולה הלשכה להאריך את ההליך או לדחות את המעבר לשלב הבא. חשוב להבהיר- על אף שאין מדובר בדחייה, גם החלטה על אישור בתנאים ניתן להביא בפני בית הדין לעררים ובמקרה בו נתקבלה החלטה לא סבירה, אפשר אף לשנותה.
- דחיית הבקשה / סירוב לבקשה – אם החליטה רשות האוכלוסין וההגירה כי הבקשה אינה עומדת באחד התנאים או שהוגשה ללא המסמכים הנדרשים תידחה הבקשה.
קטינים נלווים
אך הנוהל עורך הבחנה בין קטינים מתחת לגיל 15 לכאלה שמעל. עבור הקטינים הנושקים לגיל בגרות יבקש משרד הפנים לראות ראיות לכך שהקטין שהה צמוד לבן הזוג הזר המבקש את הסדרתו בשנתיים שלפני הגשת הבקשה.
על מנת להסדיר את המעמד נדרש לצרף מסמכי מקור של הקטינים וכן את הסכמת אביהם כי יהגרו למדינה אחרת.
הימצאותם של קטינים נלווים הופכת את ההליך למורכב הרבה יותר ואנו נמליץ להתייעץ טרם הגשתו.
דחיית בקשה / סירוב לבקשה להסדרת מעמד של בן זוג זר
רשות האוכלוסין וההגירה בוחנת באופן מדוקדק את הבקשות ודוחה ממגוון סיבות את הסדרת המעמד המבוקשת. ניתן מספר דוגמאות:
נוי ובנג'מין נדחו מאחר שלבנג'מין היתה זוגיות קודמת בישראל. אחריה הוא הגיש בקשת מקלט ונשאר בארץ. ואז הכיר את נוי. משרד הפנים דחה את הבקשה בטענה שבנג'מין מנסה בכל מחיר להשאר בישראל ושאין מדובר בזוגיות אותנטית.
אדם הזמין את אשתו מאתיופיה, אך פקידי רשות האוכלוסין דחו את הבקשה מאחר שהוא לא ידע את שמות אחיה, אותם מעולם לא פגש, ומאחר שהגיש מסמכים דלים מידי להוכחת הקשר הזוגי.
ברוך ולודמילה נדחו בשל פער גילאי גדול. בהחלטת הדחייה טען משרד הפנים כי למרות שהם גרים יחד נראה שהקשר אינו של בני זוג אלא של מטפלת – מטופל.
הבקשה של רון וביאטריס נדחתה בטענה שביאטריס הונתה את משרד הפנים כאשר ביקשה ויזת תיירת לישראל בטענה שהגיע לביקור בלבד, זאת כשהיא יודעת שרון מחכה לה בביתם המשותף.
ואת צביקה ומרי-אן דחתה הרשות בשל ריבים חוזרים של צביקה עם הפקידים ועזיבתו באמצע הפגישה את המקום.
זהו רק מקבץ קטנטן של הנמקות סירוב שהיו באמת ושהגיעו למשרדנו לאחר הדחייה.
הגשת ערר על סירוב להסדרת מעמד של בן זוג זר
על החלטת דחייה וגם על החלטה לאשר בכפוף לערבות ניתן להגיש ערר פנימי בתוך 21 יום מיום קבלת ההחלטה לבעל תפקיד בכיר מזה שקיבל את ההחלטה הראשונית. הערר הראשוני יבחן בתוך רשות האוכלוסין וההגירה. לעתים אף ממש בתוך הלשכה. ככל שתיוותר החלטת הסירוב על כנה ניתן להגיש ערר לבית הדין לעררים.
ערר לבית הדין לעררים יוגש בתוך 30 ימים מיום קבלת ההחלטה של הרשות בערר הפנימי. ערר של בני זוג יוגש בשם שני בני הזוג ויש לתמוך אותו בתצהיר המאמת את עובדות הבקשה. אם בן הזוג הזר שוהה במדינת המוצא יאומת התצהיר בפני הקונסול במדינה. הערר יכלול את מלוא הראיות הרלוונטיות וכן את החלטות משרד הפנים. ככל ששוהה בן הזוג הזר בארץ חשוב מאד גם להגיש בקשה למתן צו ביניים וזאת על מנת למנוע הליכי אכיפה וגירושו בטרם התקיים דיון בעניינו.חשוב להדגיש: על אף שישנם 30 ימים לצורך הגשת ערר, הרי שככל שהורתה רשות האוכלוסין וההגירה לאזרח הזר לצאת מהארץ לפני תום 30 הימים, חשוב מאד להגיש את הערר ואת צו הביניים בתוך המועדים שנקבעו.
גם אם פניתם בעצמכם לרשות האוכלוסין, במקרה בו קיבלתם החלטת דחייה נמליץ לפנות לעורך דין לשם הגשת הערר. עו"ד המתמחה בהסדרת מעמד יוכל להבין אילו מסמכים נדרשים אשר יכולים לחזק את הבקשה. כיצד הכי נכון לתקוף אותה והאם היא עומדת בתנאי הפסיקה והנוהל. לשיחת ייעוץ ללא התחייבות אתם מוזמנים להשאיר פרטים בתחתית העמוד.
הזכות לחיי משפחה היא זכות חוקתית הנובעת באופן ישיר מכבוד האדם. מדינת ישראל מחויבת לזכות זו ולכן מקנה זכאות למתן מעמד בישראל לבני זוג זרים לאזרחים ישראלים. הזכאות למעמד קבע בישראל לבן הזוג הזר אינה אוטומטית, אלא כפופה להליך ארוך ובדיקה מעמיקה מצד משרד הפנים לצורך הסדרת מעמד ידועים בציבור.
בתי המשפט בשורה של פסיקות קבע כי חיי משפחה אינם מוגבלים אך ורק לקשרי נישואין, וכי גם קשרים של בני זוג ידועים בציבור זכאים להגנת המדינה ולמתן מעמד לבן הזוג הזר. למרות זאת קיימים מספר הבדלים בין ההליך שיעבור זוג נשוי לבין ההליך שיעברו בני זוג ידועים בציבור.
ראשית נבין מיהם "ידועים בציבור"
ההגדרה אינה מופיעה בחוק, אך לאורך שנים גובשה בפסיקת בתי המשפט. בני זוג ידועים בציבור הם בני זוג שאינם נשואים, אך מקיימים מערכת יחסים זוגית בלעדית אחד עם השניה. לצורך הכרה בסטטוס המיוחד בפני משרד הפנים על בני הזוג להתגורר יחד תחת קורת גג אחת ולנהל משק בית משותף. בבחינתו יברר משרד הפנים אם בני הזוג שעומדים לפניו מנהלים קשר זוגי יציב והאם הם מוכרים בקרב משפחותיהם ומכריהם כבני זוג. הבדיקה נעשית על מנת לוודא שלא מדובר בזוג פיקטיבי אשר מטרתו היחידה היא להסדיר את מעמדו של הזר בישראל.
יש לא מעט מקרים בהם בן הזוג הזר שוהה מחוץ לישראל, במדינת המוצא שלו, ולכן התנאי של מגורים משותפים לא יתקיים בתחילה. במקרים הללו יבחן משרד הפנים את שאר האינדיקציות, ומרגע שתאושר כניסתו של האזרח הזר לישראל, יבדקו גם המגורים תחת קורת גג אחת.
הסדרת מעמד של זר ידוע בציבור
עוד לפני שמתחילים בהליך הסדרת מעמד ידועים בציבור יש לאסוף את המסמכים הנדרשים לטובת פתיחת ההליך.
הנוהל כולל רשימה מדוקדקת של מסמכים משני סוגים. הסוג הראשון הוא מסמכים להוכחת כנות קשר ומרכז חיים בישראל כגון תמונות זוגיות, מכתבי מכרים המעידים על כנות הקשר, התכתבויות לאורך שנים, תדפיסי בנק, תלושי שכר, חשבונות ועוד. לצד מסמכים אלו נדרשים מסמכי מקור מתורגמים ומאומתים ממדינת בן הזוג הזר וביניהם תעודת מצב אישי המעיד כי בן הזוג הזר פנוי למערכת היחסים הנוכחית, היעדר רישום פלילי, תעודת לידה וככל הנדרש תעודת שינוי שם.
אנו נמליץ כבר בשלב זה להיעזר בעורך דין הבקיא בהליך הסדרת מעמד ידועים בציבור וזאת על מנת להכווין אילו מסמכים נדרש בן הזוג הזר להביא בנסיבות חיים שונות, למשל במצב של אזרחות כפולה, גירושין, רישום פלילי, שינוי שם, היותו נשוי לאדם אחר ועוד. כן יוכל עורך הדין לסייע בהבנת הליך אימות המסמכים בין אם מדובר באימות אפוסטיל ובן אם נדרשת שרשרת חתימות ואפילו שרשרת חתימות עם מדינה שלישית במקרים בהן אין שגרירות ישראלית במדינת המוצא של הזר.
הגשת בקשה מקוונת של בני זוג לצורך הסדרת מעמד ידועים בציבור
לאחר איסוף מלוא המסמכים, נדרשת הגשת בקשה מקוונת לצורך הסדרת מעמד ידועים בציבור בצירוף המסמכים שנאספו. הגשת בקשה זאת כרוכה בתשלום אגרה.
בשלב זה תבחן הבקשה על ידי משרד הפנים שיבדוק האם כלל המסמכים הועלו כנדרש, ככל שישנו חוסר יתבקשו בני הזוג להשלים מסמכים בתוך 45 ימים.
עוד יבדק רקעו של האזרח הזר ובין היתר שהות שלא כדין בישראל, הרחקה מישראל או סירוב כניסה לארץ. גם הרקע של האזרח הישראלי יבדק. עוד יבחנו: מצבם האישי של שני בני הזוג והאם יש מניעה בטחונית או פלילית לאישור הבקשה.
ככל שבשלב זה יימצא שהמסמכים מעידים על קשר פיקטיבי או שאינם משכנעים מספיק, רשאי יהיה ראש צוות אשרות בלשכה לדחות את הבקשה על הסף, וזאת עוד טרם פגשה הלשכה את בני הזוג פנים אל פנים. משכך אין להקל ראש באיסוף המסמכים והגשתם, וכאמור מומלץ להיעזר בעורך דין המתמחה התחום.
הצגת מסמכי מקור
לאחר שלב הגשת הבקשה לצורך הסדרת מעמד ידועים בציבור, יזומנו בני הזוג לפגישה לצורך הצגת מסמכים. בני הזוג ידרשו להגיע עם מסמכי המקור ממדינת המוצא, המאומתים והמתורגמים, וכן יידרשו מסמכים נוספים להצגה. ככל שהוצגו כלל המסמכים הנדרשים ינתן מועד בו ערך לבני הזוג ראיון.
ראיון לבחינת כנות הקשר
הראיון יערך לכל אחד מבני הזוג בנפרד. אם בן הזוג הזר נמצא בישראל יערכו הראיונות אחד אחרי השני. ככל שבן הזוג הזר שוהה בחו"ל תערוך לו הקונסוליה את הראיון באותו המועד בו בן הזוג הישראלי יתושאל בישראל.
בראיונות הרשות תנסה לברר את טיב וכנות הקשר הזוגי.
לא פעם ראיונות אלו מלווים בשאלות חטטניות, ספציפיות ומכשילות, ובאווירה מעט מלחיצה, ולא מעט זוגות כנים ואותנטיים עלולים להיכשל בשלב זה. בין השאלות ידרשו בני הזוג לספר על בני המשפחה אחד של השניה, תחביבים ובילויים משותפים, סיפור היכרותם, אורחות חייהם ומגוריהם.
ההליך המדורג
ככל שבני הזוג עמדו בריאיון בהצלחה, יחל הליך מדורג בן 7 שנים בעניינם עד למתן מעמד קבע לבן הזוג הזר. בתקופה זו יזכה בן הזוג הזר לאשרה זמנית המוגבלת לשנה בכל פעם, כאשר חידושה תלוי בבחינה מחודשת של טיב הקשר ובראיון שנתי מול רשות האוכלוסין וההגירה. לאורך כל תקופה זו רשאית רשות האוכלוסין וההגירה לבצע בדיקות לטיב הקשר ועמידה בתנאי נוהל משרד הפנים.
בסוף ההליך יזכה בן הזוג הזר לתושבות קבע בישראל.
שדרוג תושבות הקבע לאזרחות
ככל שבן הזוג הזר חפץ בכך, הוא יכול לשדרג את מעמד תושבות הקבע שקיבל לאזרחות. ההבדל המרכזי בין סוגי המעמד הוא היכולת להצביע ולהתמודד בבחירות לכנסת. אך יש לשים לב: חלק ממדינות המוצא אינן מתירות לאזרחיהן להחזיק בשתי אזרחויות, לפיכך להחלטה האם להסתפק בתושבות קבע או לבקש שדרוג לאזרחות יכולה להיות דרמטית מאד. אנו נמליץ כי טרם קבלת החלטה בעניין בני הזוג יבחנו במדינת המוצא מה תהיה ההשלכה של קבלת אזרחות נוספת, ורק לאחר מכן יחליטו איזה מעמד לבקש בסופו של ההליך.
אם בדקתם והחלטתם שאתם רוצים לבקש אזרחות, ידרש בן הזוג הזר לעבור הליך התאזרחות ולעמוד בדרישות המפורטות. ראשית תבדק שהייה בישראל משך לפחות שלוש שנים מתוך חמש השנים האחרונות, זכאות לתושבות קבע, השתקעות בישראל, וידיעת מה את השפה העברית.
כיוון שביקש להתאזרח לאחר הליך מדורג ארוך שנים, בן הזוג הזר אינו מחויב לוותר על אזרחותו הקודמת (וזאת בניגוד למרבית האנשים המבקשים להתאזרח בישראל).
קטין נלווה
עד לעת האחרונה האפשרות לצרף להליך קטינים שהם ילדיו של האזרח הזר מקשר זוגי קודם היתה שמורה רק לבני זוג נשואים. אך בפסיקה של בית המשפט נקבע כי יש לאפשר גם לבני זוג ידועים בציבור להסדיר את מעמד ילדיו של הזר בארץ. הסדרת המעמד כפופה להסכמת הורהו השני של הקטין להגירתו לישראל, ובקטינים שהם מעל גיל 15 היא כפופה להמצאותו של הקטין לצד הורהו הזר בשנתיים שקדמו להגשת הבקשה.
נבהיר כי צירוף קטין נלווה מצריך הבאת מסמכי מקור גם של הקטין, וכי במקרים אלו עולה הצורך בליווי משפטי על אחת כמה וכמה בשל הקשיים הכרוכים בו.
ומה לגבי בני זוג מאותו מין?
נוהל ידועים בציבור חל אף על בני זוג מאותו מין. מדינת ישראל מכירה בזוגיות של זוגות להט"בים, ומאפשרת להם להסדיר את מעמדו של בן הזוג הזר מכוחה. ההליך של בני זוג ידועים בציבור בני אותו מין זהה לחלוטין לזה של זוגות הטרוסקסואלים, אולם במקרה בו בני הזוג מאותו מין נשואים זה לזה ישנו הבדל שחשוב להיות ערים לו.
במקרה כזה הנוהל לפיו תוגש הבקשה הוא נוהל ידועים בציבור, על אף שבני הזוג נשואים זה לזה. ואולם, בהתאם לפסיקת בית המשפט פרק הזמן בו תבחן הבקשה יקוצר ויושווה לפרק הזמן בו נבחנים זוגות נשואים.
כלומר זוג חד מיני יגיש את בקשתו מכוח נוהל ידועים בציבור, אך בשל הנישואים ימשך ההליך ארבע שנים בלבד ולא שבע כשל בני זוג ידועים בציבור. מדובר בעניין סמנטי ובקושי של המדינה להכיר בנישואין אלה, כאשר בחיי היום יום אין כמעט הבדל בהליך הטיפול מול משרד הפנים.
ייעוץ משפטי
ייעוץ משפטי בהליך מעין זה אינו מותרות, מדובר בהליך הקשור קשר הדוק ליכולת לקיים חיי משפחה. הייעוץ המשפטי חיוני בפרט בפתח ההליך, בשלב איסוף המסמכים, בליווי לפגישות, בהכוונה בהתאם לנסיבות השונות ולראיות והמסמכים הנדרשים וכן בליווי בראיון הראשון.
ואולם מטבע הדברים כשמדובר בהליך כה ארוך בו נבחנת זוגיותם של המבקשים בשלבים שונים בהליך עלולות להתעורר בעיות אשר יצריכו הגשת ערר פנימי או אפילו יאלצו הגשת ערר לבית הדין לעררים.
מניסיוננו בקשתם של לא מעט מבני הזוג המנהלים זוגיות יציבה ואוהבת נפסלת מטעמים שונים. בני הזוג הללו מוצאים את עצמם מנהלים מאבק עיקש על בקשתם הבסיסית לחיות עם בן או בת הזוג שלהם בישראל. עורך דין אשר מכיר את ההליך על בוריו יוכל לחסוך לכם זמן, לעתים כסף על הליכים מיותרים בפני בתי המשפט השונים והרבה חרדה וכאב לב.
לייעוץ ללא התחייבות, אני מזמינה אתכם להשאיר פרטים בתחתית העמוד.